Filipendula ulmaria
Oppskreft på Mjødurtsaft :
100 Mjødurtkvasta
1 kilo sukker
2 middels store sitrona i skive
2 posa sitronsyre
3 liter vatt'n
Ræns Mjødurtkvastan førr rusk og flue og legg i en plastdonk æiller æi bøtta mæ lokk og legg sitronskive over.
Kok opp vatt'n,sokker og sitronsyre og rør tell sokkre e oppløyst
Slå dæinn kokvarme sokkerlaken over kvastan og sitron og sætt tell avkjøling...la dæinn stå ijnne tell laken e lonka førr dæinn sættes tell videre avkjøling og go'gjøring ute og la dæinn stå i 4-5 daga.
Sil kvastan og sitron fra og ha safta på ræine flaske mæ kork. Dæinn e vældi' håillbar vesst dæinn får stå kjøli' i f.eks kjøleskap. Nytes mæ 1 del saft og 3 dela vatt'n æiller farris aillt ætter smak og behag :o)
En smak av himmelsk sommar :o)))))
Patæntflasken e kjøpt på dæinn lokale interiørbutikken Z interiør og e fra Ib Laursen :o)
Smake litt som honning og mandel...og passe utruli' godt tell stekt fesk,kylling og scinekjøtt :o))
Har tørka nån kvasta og som kainn brukes som te æiller krydder :o)
Rabarbra <3
Fekk nån røtter av æi dama som e sætt ne' i jorda bak dæ likkje rø'e huse' i skogen og som kjæm mæ nye skudd :o))
Rabarbragrøt mæ vaniljeis og koriander :o)
Rabarbrapai mæ vaniljeis og færsk timian :o)
Ryllik <3
Achillea millifolium
Rosa og kvit ryllik :o)
Bruke mykkje av dæinn tell færsk te no på sommar'n :o)
Og hæng dæinn tell tørk i urtetørkeran av hæsjestræng og har dæinn på norgesglass førr å ha te utover vijnter'n :o) Slå kokvarmt vatt'n over æi go' klypa mæ ryllikhau og la trække i 10 minutta...hærli' oppkvekkanes :o)) Ryllikbla'an kainn tørkes og brukes som krydder...smaken e som peppar :o)
Blåbær <3
Blåbær mæ myintabla' og geitramsblomster :o) Geitrams'n kainn og tørkes og brukes tell te æiller som pyjnt på kake og cupcakes...både bla' og stængel kainn etes i salata og som grønnsak (stængel'n)
Mæ mælk og sokker på e et must på dæinn ailler første blåbæra !!
Æiller ilag mæ juica ananas og mango som smoothie :o)))
Rødkløver <3
Av rødkløver og ryllik har eg laga ansiktsvainn...koke først opp 5 dl vatt'n og slår over 10 rødkløverhau og en go' nævve ryllikhau og lar dæ avkjøle seg førr eg sile fra vainne og har oppi nån droppa eterisk lavendeloje...verke avkjølanes og førrønganes...rø'kløver e kvinneurt'n over aille kvinneurtan !!
Makrell <3
Tigerfesk i nord...stekt...kokt...grilla...you name it...nammis :o))
Gubben har laga makrell i tomat mæ hæimlaga tomatsaus :o))
Tomata <3
Aille ælske pasta mæ tomatsaus i dæ likkje rø'e huse' i skogen så tomata e et møst...e æi stuinn tell dissan e mod'n æinda mæn dæm byjnne så smått å rødme ijnni varandadrivhuse' :o)
Blomkarse <3
Fargerik og smaksrik...hæile plaint'n kainn etes :o))
Kryddersmørr av blomkarse :
200 g usailta smørr
10-15 blomkarsehau
Grovmalt havsailt
Grovpeppar
Knus blomkarsehauan i en morter og blai'nn mæ usailta smørr, havsailt og grovpeppar. Legg blai'nninga i plastfolie og ruill tell æi pølsa og legg i frysar'n æi stuinn førr særvering så bli dæinn lætt å skjære i skive som tellbehør tell kjøtt og fesk...nam...nam :o)
Koriander <3
Hæimlaga pasta mæ korianderpesto e en klassiker ala gubben i dæ likkje rø'e huse' i skogen :o) Og som krydder i dæ mæste :o))
Tyttebær <3
Bli tell syltetøy og troillkræm ætterkvært...mmmm :o))
Vendelrot <3
Valeriana officinalis :o)
Bruke kun røttern på vendelrota som deles og tørkes og knuses førr dæ lages uttrækk av dæinn...hell kaillt vattn over et par knuste røtter i en kopp og la trække i 12 tima...brukes mot søvnløshæit/nærvøsitet...dæm lokte sure sokka æiller eg syns dæm lokte bana mæn smake ikkje nåkka særli' godt så dæ anbefales og bruke anis førr å ta bort dæinn værste smaken...eg bære lokke att auan og svæll :o))
Krydderurta <3 Næst'n som å være på Skiathos i Hellas...hihi :o)))
Persille :o)
Backtimian :o)
Oregano :o)
Røssløng <3
Calluna vulgaris :o)
Tørkes og brukes tell te :o)
Ha fine sæinsommardaga :o)) Næste ijnnlegg bli knaillorangsje...hihi...see you...Vintagepia
Intet mindre enn imponerende!
SvarSlettHyggelig at du er tilbake på nettet igjen. (",)